Associació de veïns de Sarrià de Dalt

Bones i males notícies a Sarrià de Dalt

Festa de primavera i revetlla d'estiu a Sarrià de Dalt

La font del molí d'en Xuncla ja no raja

 
 
Un bon cremat i com a novetat, l'actuació de l'esbart
dansaire de Fontcoberta per la Festa de la Primavera.
 
Començant per les bones notícies, expliquem que el diumenge 17 de maig es va celebrar la Festa de Primavera. Abans del dinar, la quitxalla i el jovent va participar amb ganes i il•lusió en la gimcana infantil i en el quovadis juvenil.
 
 
Pel dinar es varen servir uns 270 plats d'arròs i de pollastre a la brasa. Per les postres tothom va poder menjar i repetir de coca de pinyons i crema.
 
 
Aquest any, després del dinar, l'esbart dansaire de Fontcoberta ens va fer gaudir durant una bona estona d'un variat repertori de danses tradicionals catalanes. Mentrestant, en set cassoles de fang es cremava el rom juntament amb els altres ingredients necessaris per fer un bon cremat: talls de poma, llimona, sucre, canyella i brandy. Tot en la proporció adequada i elaborat amb la direcció i supervisió dels experts: el senyor Domingo Infante i el senyor Jordi Pujades. El resultat final: tots els assistents varen poder degustar un exquisit cremat que estava “al punt”.
 
 
I pràcticament un mes i escaig després, a tornar-hi! El dissabte 27 de juny varem celebrar la Revetlla d'Estiu. Aquest any ens havíem decidit per servir un bon entremès, un plat de carn a la brasa i un gelat de postres. Després del sopar, com en els anys anteriors, el conjunt Nova Gamma va amenitzar la vetllada amb un animat ball de revetlla. Finalment, moments abans de la mitja part, varem repartir coca de crema i pinyons regada amb moscatell. En aquesta festa varem ajuntar a la vora de 360 persones que participaren d'una agradable revetlla.
 
 
I en la setmana següent de la revetlla vingueren les males notícies: la font del molí d'en Xuncla deixà de rajar.
 
 
Fa més de cinquanta anys es va donar forma a aquesta peculiar font que tenia els seus tres raigs d'aigua brollant a dins mateix de la riera. Quan es va començar a parlar del traçat del Tren d´Alta Velocitat a la zona de Sarrià de Dalt molts veïns de Sarrià ja temien que aquestes obres podrien afectar a la deu de la font. Després de més de mig segle sense que s''hagi assecat mai, essent ara precisament quan s´ha estroncat la deu de la font del Molí d´en Xuncla, la causa l'hem de relacionar necessàriament amb els moviments de terres i del subsòl que s´estan efectuant per les obres del TAV.
 
 
El sentiment de molts dels veïns del poble és de desànim. Era habitual que periòdicament aquestes persones agafessin les garrafes buides i a peu, en bicicleta o en cotxe anessin a omplir-les d´aigua a la font. Sovint mentre esperaven que poc a poc les garrafes s´omplissin feien petar la xerrada amb els que esperaven el seu torn. Tots saben que difícilment tornarà a brollar aigua d´aquesta font i que no es tornaran a repetir aquestes escenes.
 
 
Precisament, fa unes setmanes es podia llegir en el diari El Punt del dia 23 de juliol, un article d´opinió de Núria Esponellà en el qual es comentava, entre altres coses, el contrast de les imatges de postal presentades en el recent programa televisiu de TV3 “El paisatge favorit de Catalunya” amb la realitat que amaga el paisatge català, malmès per les infraestructures. L´article feia especial referència a les obres del TAV, com queda recalcat en aquesta frase: “Resulta que des de l'aire només hem vist paisatges favorits, però ningú no ens ha mostrat les clivelles i els traus que amaga el territori. Ni l'agonia dels pagesos, ni les ferides que deixarà el TAV”.
 
 
I com que les males notícies no venen mai soles, també aquests dies observem molts pins de pinedes properes a Sarrià de Dalt amb la totalitat o bona part del les seves fulles seques. Aquest fenomen està evolucionant ràpidament i juntament amb l´estroncament de la font del Molí d´en Xuncla ens mostra la fragilitat de la natura i ens fa pensar en quines en poden ser les causes.
 

Dues imatges que ens mostren la font del molí, actualment sense aigua, i tal com rajava el mes de juny.
 
 
Associació de veïns de Sarrià de Dalt
Estiu del 2009